Wat is het FDN

Het FDN is een initiatief voor de financieringsbranche om via electronische weg het aanvraag- en acceptatietraject bij een kredietaanvraag af te handelen. Intermediairs en financierings-maatschappijen kunnen zich aansluiten bij het FDN. Elke aangesloten partij kan via het FDN "berichten" naar elkaar versturen. Het intermediair heeft een adviespakket waarmee hij berichten verstuurt, de maatschappij heeft een aanvraag verwerkingssysteem dat de aanvragen inleest en de reactie terugstuurt. Kortom het FDN is een centrale infrastructuur dat bestaat uit één gestandaardiseerde en gestructureerde set aan electronische aanvraagformulieren dat geïntegreerd is in het administratie pakket.

De "berichten" zijn eenvoudigweg electronische aanvraagformulieren die door alle FDN aangesloten maatschappijen worden herkend en gebruikt. Een lening voor de klant kan behandeld worden zonder gebruik te maken van fax, telefoon en post. "Snel en efficiënt" voor zowel de maatschappij als het intermediair. 

Snel en efficiënt
Het intermediair vult op zijn computer een kredietaanvraag in en met één druk op de knop wordt deze automatisch via FDN naar de maatschappij(en) van keuze verstuurd. De maatschappij kan de aanvraag direct verwerken in haar systeem. Het FDN voorkomt fouten omdat gegevens slechts éénmaal hoeven worden ingevoerd.

Na verwerking van de aanvraag kan de maatschappij de bevestiging over het FDN retourneren naar het intermediair. Dit impliceert dat de maatschappij een bericht naar de electronische postbus van het intermediair verstuurt. Het contract is uitprintbaar op een blanco A4 of op het briefpapier van het intermediair.

Intermediairs met een volmacht zijn in staat via het FDN zowel het BKR te raadplegen als een VIS-toetsing uit te voeren.

NVF Voorschotbank
RiBank
Credivance
De Nederlandse Voorschotbank
Alpha Credit
Defam
InterBank
Green Loans